DE KNALDRANG IS GIGANTISCH: ‘Als koeien die weer de wei in willen’

Foto: Jan van Eijndhoven

TILBURG – Van daglicht kunnen ze niet leven, Kees Sanders en Dirk Stolk zijn afhankelijk van de nacht en de festivalwereld. De drang om weer te mogen knallen is alomtegenwoordig, maar dat – denken de Tilburgers – zal pas na de zomer weer kunnen. ,,Fysiek ben ik gezonder dan ooit, mentaal niet.”

Als oude mannen klinken ze, de twee twintigers met baarden zodra ze een paar van de laatste, mooie feesten voor ogen halen.

Het is haast nostalgisch. ,,De oude Snolly-avonden in de Cul de Sac”, mijmert Kees Sanders hardop. ,,Mensen in de kuil, draaien met een knie in je nek. Aan alle kanten ‘duwt’ het feest.” Dirk Stolk: ,,Of dat feest in Eindhoven waar het podium de grond in werd gestampt. Geweldig.”

Stolk en Sanders zijn bekenden uit het Tilburgse nachtleven, de één draait als De Manager de ander als Keezus Christus. En samen staan ze als Beard2Beard achter de draaitafels. Of beter: stonden. Al bijna een jaar zijn er geen knieën meer in nekken te voelen, worden podiums in – laat staan uit – de grond gestampt.

,,Een gemis? Absoluut”, vertelt Sanders. ,,Kijk, de structurele moeheid is weg, het doordeweeks opladen om in het weekend ’s nachts door te kunnen. Maar dat is wel waar ik voor koos, wat ik wil. De nachten, de verbondenheid op feesten, het met veel mensen samenzijn. Er zijn een boel mensen die ik al heel lang niet meer gezien heb, die ik alleen zag bij het uitgaan, op festivals.”

Stolk: ,,Wij hebben elkaar ook al een paar maanden niet meer gezien. Anders zien we elkaar iedere week wel.”

De nachten, de verbonden­heid op feesten, het met veel mensen samenzijn

Kees Sanders

Als zelfstandige ondernemers zijn ze afhankelijk van de nacht. Naast het leven als dj werkt Sanders als creatief producent voor dancepromotor Extrema, onder meer bekend van festival Solar. ,,In maart was ik volle bak bezig met draaien, met vergunningsaanvragen en het organiseren van een festival. En opeens was er helemaal niks meer.”

Stolk managede artiesten – vandaar ook zijn dj-naam – maar was de laatste tijd vooral bezig met Het Hiphop Journaal. Met twee dj’s zou hij in maart op tour gaan, van Amsterdam tot Antwerpen. ,,Dat is zoiets waar je als kleine jongen van droomt. Nog twee weken en we zouden gaan.”

Beard2Beard voor de Studio, een plek waar ‘vroeger’ gefeest werd door feestjes minnend Tilburg.
Beard2Beard voor de Studio, een plek waar ‘vroeger’ gefeest werd door feestjes minnend Tilburg. © Jan van Eijndhoven

Tozootje
Sanders pikte een voormalig bijbaantje weer op: het rondbrengen van drukwerk, Stolk moet het redden met een ’tozootje’ á 1050 euro in de maand.

,,Van honderd shows in een jaar, goed verdienen, naar een tozo. Je kunt er net de huur van betalen, die is 700 euro.” Het heeft ook positieve kanten, vertelt hij. ,,Ik streste veel, zo van: ik moet dit en dit nog betalen. Ik heb geleerd dat ik het met minder geld ook wel red.”

De frustraties zitten vooral op een ander vlak, vertelt Stolk. Fysiek is ‘ie gezonder dan ooit, maar mentaal is het wat gammeler. ,,Kijk, mensen met een 9 tot 5-baan hebben het ook kut, maar die hebben nog wel collega’s en een planning. Die krijgen nog mails, bellen nog met mensen.”

Hij heeft meer dan ooit de tijd om nieuwe muziek op te duikelen – toch de reden waarom hij dj is – maar minder dan ooit publiek om het te laten horen. Dan gooit ‘ie het in een groepsapp waar dan twee lauwe reacties op volgen. 

Hij glimlacht, veinst een gefrustreerde zucht: ,,Dat mis ik, een groep mensen nieuwe muziek meegeven.” Sanders: ,,De energie van mensen die je ziet dansen, die je hoort zingen.” Stolk: ,,Die positieve vibes zijn eigenlijk een drug.”

Ik heb al genoeg dingen in mijn lichaam gestopt waarvan ik de bijwerkin­gen niet wist

Dirk Stolk

Knaldrang
De ‘knaldrang’ is gigantisch, merken ze ook om zich heen. ,,Als koeien die weer de wei in willen.” Maar het hek blijft voorlopig op slot. Sanders: ,,Augustus pas.” Dirk: ,,Denk ik ook. Na het festivalseizoen. Ik hoop daarvoor al natuurlijk.”

Hij heeft al corona gehad, met carnaval. ,,Patiënt zero”, lacht -ie. ,,Ik zat de dag voor het bekend werd bij de dokter, die zei: ‘nee het is niet in Nederland.’ Joh, ik heb drie weken platgelegen.”

Over vaccinatie twijfelen ze niet. ,,Ik weiger te geloven dat er kwade bedoelingen achter zitten, al gaan er honderdduizenden theorieën rond. Geef mij dat vaccin maar”, zegt Stolk. ,,Er is zoveel geld tegenaan gegooid, de hele wereld bemoeit zich ermee.” Hij lacht: ,,En ik heb al genoeg dingen in mijn lichaam gestopt waarvan ik de bijwerkingen niet wist.” Sanders: ,,Zoals frikandellen.”

Bron: Brabants Dagblad, Stadsgezicht Tilburg

Related Posts