NIEUWE NACHTBURGEMEESTER VAN TILBURG IN DE STARTBLOKKEN

“Is de nacht nu weer de nacht zoals de nacht ooit is bedacht.” Stil, roerloos en saai. Maar tegelijkertijd sereen. Dat is het Tilburgse nachtleven nu en zo ook het nachtburgemeesterschap, maar op 21 december (wanneer de zon het kortste op is, dus de langste nacht) komt daar veranderingen in. We staan aan de vooravond van het ambt van een nieuwe Nachtburgemeester van Tilburg.

Enkele weken geleden is een delegatie van ex-nachtburgemeesters van Tilburg bijeengekomen om de huidige stand van zaken te bespreken. Momenteel is Frans van de Meer, uitvoerend kunstenaar en de geestelijk vader van de poppen Ferry van de Zaande en Fred van Boesschoten nog de huidige nachtburgemeester van onze stad, maar officieel is zijn termijn van twee jaar reeds verstreken. Tijdens zijn ambt vertegenwoordigde hij onze stad tijdens een grote nationale conferentie van nachtburgemeesters, sprak hij het volk toe in een officiële kerstboodschap, figureerde in de film “Wakers” en knipte lintjes op nachtelijke gelegenheden. “Het roer moest om!” volgens van de Meer, een visie die niet moeilijk te verwezenlijken was aangezien zijn voorganger, de NachtburgeNEEster 2 jaar lang niets deed met zijn ambt.

Een nachtburgemeester is een onofficiële titel voor iemand die een toonaangevende rol speelt in het nachtleven van een bepaalde gemeente. Aan een nachtburgemeester zelf is het te bepalen hoe hij deze invult. Zo neemt de nachtburgemeester van Eindhoven, Rotterdam en Breda vaak de rol op zich als woordvoerder van de horeca- en clubleven, heeft de nachtburgemeester van Amsterdam gepleit voor meer ruimte voor spontaniteit en flexibiliteit en pleitte ze voor de invoering van 24-uursvergunningen. Daarnaast zet de politiek regelmatig een nachtburgemeester in om de kloof tussen jeugd en de raad te verkleinen, of om bijvoorbeeld de gevaren van lachgas of ongewenste intimidatie in het nachtleven aan te kaarten. Eerdere nachtburgemeesters van onze stad waren o.a. Godelieve Engbersen, Gert Brunink en Harrie Verkerk. Volgens de nieuwe kandidaat mag het ambt wel in een stroomversnelling, hij gaat de 9e nachtburgemeester van onze stad worden.

De Korte Heuvel in betere nachten.

Hij zit in een klein kantoortje ergens boven een niet nader te noemen kroeg op de Korte Heuvel, het epicentrum van nachtelijk Tilburg. “Letterlijk kun je bijna niet dichter bij de nacht komen dan dit”, zegt hij cryptisch. “Ik wil het nachtleven vertegenwoordigen, als spokesperson. Ik wil de horeca, evenementen en de clubsector steunen wanneer ze weer mogen en samen met hen straks naar voren treden om het nachtleven weer in een stroomversnelling te laten komen.” Hij heeft zijn sporen wel verdiend in het Tilburgse (en Brabantse) uitgaanscircuit geeft hij aan. “Voor corona stond ik van woensdagnacht tot soms zelfs zondagavond in de horeca: als gast, maar zeker ook als organisator.” De vraag of hij ook alle Tilburgse kroegen al eens van binnen heeft bekeken moet hij toch ontkennen, “dat staat zeker op mijn bucketlist, maar ik denk dat ik zeker de helft toch wel haal. Ik ben sowieso heel blij nog ooit tijdens Incubate in de oude Extase te zijn geweest, oh en de MillerTime. Al ben ik op dat laatste minder trots.” Wat hij zo fijn vind aan de nacht? “Overdag moet alles in het gareel, je moet aan verwachtingen voldoen en er is overal sociale controle, rekening houden met tijd en met anderen. ’s Nachts laten we die teugels vieren, doen dingen die niet mogen, onorthodox. Vooral in het uitgaansleven is iedereen wel samen, maar op een heel ander level “samen” dan overdag. Je staat veel meer los van de werkelijkheid. Dat is ook hetgeen wat ik nu zo mis tijdens deze lockdown, die onbezonnenheid.”

Zijn overige plannen? Een videoreeks over het nachtleven in Tilburg (a la “Nachtdieren” van Rianne Dorst), de lichtkunst in de openbare ruimte en het onderhoud daarvan weer op de politieke agenda, toffe nachtelijke initiatieven promoten en ondersteunen “en tot slot wil ik met het ambt proberen nog meer samenwerkingen tussen jonge makers (en de oude Tilburgse garde) op gang brengen. Als jongste Nachtburgemeester van Tilburg ooit.”

Zeer spoedig zal ook zijn naam bekendgemaakt worden en op 21 december 2020 zal de officiële inauguratie zijn. “Dankzij één of ander virus zal deze live te volgen zijn op Facebook.”

Related Posts