TIM FRENKEN NIEUWE NACHTBURGEMEESTER VAN TILBURG

Tim Frenken is per 21 december 2020 de nieuwe Nachtburgemeester van Tilburg. Met zijn 27 jaar is hij de jongste Nachtburgemeester welke Tilburg heeft gekend. Hij neemt het ambt over van Frans van der Meer, welke onder het publiek bekend is door zijn alter ego’s Ferry van de Zaande en Fred van Boesschoten. Frenken is de negende Nachtburgemeester van onze stad.

Tim Frenken voor het Paleis raadhuis, Foto: Sheridan Flipse

Als organisator van het langstdurende festival van Nederland (Desperados Road Show) en eigenaar van het Tilburgse stadsstrand Beachy weet hij nachtminnend Tilburg bijzonder goed te vermaken. Overdag contentmarketeer, in de nacht DJ. In 2019 tikte hij de 160 boekingen per jaar aan, in Nederland én buitenland, “maar rond 6 uur in de nacht over een lege A58 razen en in de verte westpoint als een soort vuurtoren de weg naar huis laten navigeren, dat geeft me pas echt keer op keer een waanzinnig gevoel.”

Zodra de avond valt en burgervader Theo Weterings zijn zetel verlaat, zwaait Frenken met de scepter. De komende twee jaar wil hij nuttig besteden. “Met mijn initiatief “Rooftop Silent Disco’s” heb ik in het begin van de eerste lockdown “het stapgevoel” bij mensen thuis kunnen brengen, het initiatief werd door Dankraam vol lof ontvangen. Met mijn kunstwerk “The wall of never happened” heb in aan het NS-plein het nachtleven en de stapcultuur terug proberen te brengen in het straatbeeld. Een erehaag aan iedereen die zijn nek uitsteekt mensen te laten dansen, zingen en genieten. Het leven te vieren. Twee typische initiatieven welke als mooie voorbode voor mijn ambt gezien kunnen worden. Ik wil het nachtleven vertegenwoordigen, als spokesperson. Dit wil ik tevens doen met een videoreeks over het nachtleven in Tilburg (a la “Nachtdieren” van Rianne Dorst).”

TILBURG, Foto Pix4Profs / Jules Calis. Kunstenaar Tim Frenken is de initiator van “The Wall of Never Happened”, die sinds 15 augustus het hek langs de Koepelhal aan het NS-plein siert. Hiermee wil hij mensen oproepen om via sociale media hun festivalherinneringen te delen. En bij de muur de voor hun zo geliefde festivals te eren door bijvoorbeeld bloemen neer te leggen.

“Ik heb al enorm veel gefilmd in het verleden in onze stad, ook in de nacht, maar dat waren voornamelijk verslagen van evenementen. Nu wil ik me echt richten op de personen.” Daarnaast wil hij de horeca, evenementen en de clubsector steunen wanneer ze weer mogen en samen met hen straks naar voren treden om het nachtleven weer in een stroomversnelling te laten komen. “Ik wil persoonlijk initiatieven zoals de Rooftop Silent Disco’s en The Wall belangeloos blijven realiseren voor onze stad, samen met heel veel andere initiatieven zijn dat wel dingen die onze stad kenmerken. Heel cliché, maar altijd als ik het over Tilburg heb krijg ik als reactie “Ja, het is niet zo mooi, maar man wat gebeurt daar een hoop!”

Tot slot wil hij met het ambt proberen nog meer samenwerkingen tussen jonge makers (en de oude Tilburgse garde) op gang brengen, “lekker veel kruisbestuiving. Hiervoor heb ik mezelf ook beschikbaar gesteld als “katalysator” voor Art-Fact.” Na zijn ambt ziet hij het als zijn verantwoordelijkheid om nieuwe kandidaten aan te dragen voor de titel en, net als voorheen gebeurde, een verkiezing te organiseren.

Related Posts